söndag 27 maj 2012

Förstamajdopp i "Skålpussn"

På slutet av 1930- talet typ, var det tradition bland Östanforspojkarna att ta sommarens första dopp på första maj. Om pappa minns rätt var det i "Skålpussn" de badade. Vi har inte lyckats hitta igen den dammen. Skål/kål .... kanske "Kålpussn"?

Googlade på det och den fanns/finns vid gamla svavelsyraverket. Vi letade på andra sidan av riksvägen, mot stan till. Undrar hur en kallsup i denna damm smakade? 

Skålpussen ska renas i sommar
Nu ska metallerna bort från den lilla Skålpussen. I sommar töms dammen så att arbetet med att få damman ren kan påbörjas. Det idoga arbetet med att tvätta ur metallerna ur kisbränderna runt den gamla svavelsyrefabriken har gett resultat.
- Sedan 1995, då projektet startade, har de metallmängder som läcker ut till Faluån minskat med 70 procent, uppger projektledaren Gunnar Lundqvist.
Bit för bit har det stora markområdet vattenbegjutits och när vattnet gått igenom marken har det samlats upp och metallerna fällts ut i en process.
Nu är det dags att ta itu med Skålpussen som ligger i utkanten av området. För att komma åt att tvätta ur metallerna måste dammen torrläggas under tiden maj-oktober både i år och nästa år.
Nu väntar Stora Enso på att länsstyrelsen ger tillstånd till arbetena med dammen.

Notis från dt.se, år 2004.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar